VI edycja Szkolnego Konkursu Kulinarnego

Niebiańskie smaki to motto VI edycji Szkolnego Konkursu Kulinarnego zorganizowanego 11 kwietnia br. przez panią Karolinę Ochnik i panią Iwonę Kaczorek w związku ze zbliżającymi się obchodami jubileuszu 100-lecia naszej szkoły.

Kawiarenka, utwory z lat 20. i 30. dwudziestego wieku, wytworne stroje, sznury pereł, długie rękawiczki, szale z piór i unoszący się zapach wypieków – wszystko to pozwoliło wyczarować magiczną atmosferę ubiegłego stulecia.

W klimacie retro 11 uczestników z klas 5b, 4r i 3l stanęło w szranki konkursu prezentując własne wypieki oparte na przepisach znalezionych na strychu, w starych zapiskach oraz tych przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Atmosferę uświetniła obecność pana prezydenta Wojciecha Kudelskiego, który razem z panią dyrektor Jolantą Duk i organizatorkami obradował w składzie jury konkursu.

Zadanie to nie było łatwe, ponieważ wszystkie wypieki były bardzo smaczne. Oceniano estetykę wykonania, smak oraz strój każdego z uczestników.

Wyłoniono 3 laureatów i przyznano 2 wyróżnienia:

I miejsce zajęła Alicja Soszyńska z klasy 5b (ciasto Tulipan)

II miejsce zajęła Oliwia Miazga z klasy 5b (ciasto Napoleon)

III miejsce zajął Jakub Opłocki z klasy 5b (ciasto Makowiec Staropolski)

Wyróżnienia zdobyły: Patrycja Golbiak z klasy 3l (Chmurka z malinami) oraz Emilia Bojemska z klasy 4r (ciastka Magdalenki).

Iwona Kaczorek

Karolina Ochnik

Edyta Olszewska

Data publikacji: 14 kwietnia 2025 - Joanna Mikułowska

Kategorie:: Aktualności

Ułatwienia dostępu