VI edycja Szkolnego Konkursu Kulinarnego
Niebiańskie smaki to motto VI edycji Szkolnego Konkursu Kulinarnego zorganizowanego 11 kwietnia br. przez panią Karolinę Ochnik i panią Iwonę Kaczorek w związku ze zbliżającymi się obchodami jubileuszu 100-lecia naszej szkoły.
Kawiarenka, utwory z lat 20. i 30. dwudziestego wieku, wytworne stroje, sznury pereł, długie rękawiczki, szale z piór i unoszący się zapach wypieków – wszystko to pozwoliło wyczarować magiczną atmosferę ubiegłego stulecia.
W klimacie retro 11 uczestników z klas 5b, 4r i 3l stanęło w szranki konkursu prezentując własne wypieki oparte na przepisach znalezionych na strychu, w starych zapiskach oraz tych przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Atmosferę uświetniła obecność pana prezydenta Wojciecha Kudelskiego, który razem z panią dyrektor Jolantą Duk i organizatorkami obradował w składzie jury konkursu.
Zadanie to nie było łatwe, ponieważ wszystkie wypieki były bardzo smaczne. Oceniano estetykę wykonania, smak oraz strój każdego z uczestników.
Wyłoniono 3 laureatów i przyznano 2 wyróżnienia:
I miejsce zajęła Alicja Soszyńska z klasy 5b (ciasto Tulipan)
II miejsce zajęła Oliwia Miazga z klasy 5b (ciasto Napoleon)
III miejsce zajął Jakub Opłocki z klasy 5b (ciasto Makowiec Staropolski)
Wyróżnienia zdobyły: Patrycja Golbiak z klasy 3l (Chmurka z malinami) oraz Emilia Bojemska z klasy 4r (ciastka Magdalenki).
Iwona Kaczorek
Karolina Ochnik
Edyta Olszewska





